ד"ר משה קוליקובסקי
מומחה ברפואת משפחה

יועץ לטיפול בפצעים קשיי ריפוי, רגל סוכרתית ורפואה היפרבארית.

מרכז תחום הטיפול בפצעים מורכבים, מחוז חיפה וגליל מערבי, שירותי בריאות כללית. פצעים כרוניים או בשמם האחר פצעים קשי ריפוי מהווים בעיה רפואית שכיחה אך למרות הסבל הרב הנגרם למטופלים והמעמסה הכלכלית- חברתית היא אינה מקבלת תשומת לב מספקת. שיעור המצאות פצעים קשי ריפוי באוכלוסיית העולם המערבי מוערך ב 1-2%- והטיפול בהם צורך 2-4% מההוצאות הרפואיות. בקרב חולי סוכרת, שכיחות הפצעים גבוהה הרבה יותר וההערכה היא ש 15%- מחולי הסוכרת יפתחו פצע בכף רגל במהלך חייהם. כיוון שמטופלים סובלים חודשים רבים ואף שנים מפצעים קשי ריפוי ניתן לראות “נדידת” מטופלים בין אחיות, רופאים ומטפלים רבים, החל מאחות המרפאה הראשונית ורופא המשפחה, דרך רופאי עור, פלסטיקאים, כירורגים כלליים, כירורגים של כלי דם, אורטופדים, רופאי שיקום וכלה במרפאים אלטרנטיביים ואף רופאי “אליל”. פצע קשה ריפוי בדרך כלל מרמז על קיום מחלת או מחלות רקע אחרות או גורמים בסביבת הפצע המעכבים את החלמתו. על מנת לאפשר את החלמת הפצע יש לטפל בכל הגורמים הנ”ל במקביל לטיפול המקומי בפצע. כיוון שכך, יש לשים דגש על טיפול כוללני ואיזון מטבולי ותרופתי הולמים. לדוגמא: בחולה סוכרת עם פצע שאינו נרפא בכף הרגל במשך מספר חודשים הטיפול יכלול – איזון טוב של רמות סוכר ושומנים בדם, טיפול אנטיביוטי במידה והפצע מזוהם, הימנעות מדריכה על הפצע ובמקביל טיפול מקומי מיטבי בפצע עצמו. חשיבות רבה יש למעורבות של צוות רב-מערכתי הכולל: רופא, אחות, דיאטנית ולפעמים גם פיזיותרפיסט ואף עובדת סוציאלית, כדוגמת מרפאה יחודית שמפעילה “הכללית” בחיפה. שילוב המטופל ומשפחתו בטיפול והדרכתם כיצד לטפל בפצע תורמים רבות להצלחת הטיפול.

הטיפול המקומי בפצע כולל:

1. ניקוי ושטיפה טובה של הפצע בכל החלפת חבישה.

2. הסרת רקמות נקרוטיות )מתות( המעכבות את החלמת הפצע.

3. בחירת החבישה המתאימה.

4. הגנה על העור סביב לפצע מנזקים.

5. טיפול אנטי-בקטריאלי במידת הצורך. על מנת להשיג טיפול מקומי מיטבי יש תחילה להזים )לנתץ( מספר מיתוסים

לא מבוססים:

1. אין צורך ל”ייבש” פצע. הסביבה המיטבית להחלמת פצע הינה סביבה לחה.

2. אין צורך לחשוף פצע לאוויר כדי ש”ינשום”. פצע מקבל חמצן מכלי הדם

3. אין צורך ל”חטא” פצע עם פולידין, אלכוהול או מי חמצן. מספיק לשטוף היטב עם מים זורמים וסבון או לסירוגין עם מים פיזיולוגיים.

4. אין צורך ל”ראות” את הפצע כל יום. החלמת הפצע הינה תהליך איטי הלוקח מספר שבועות והשינוי מיום ליום כמעט ואינו מורגש.

5. לא כל פצע מצריך טיפול עם משחה אנטיביוטית. חלק לא מבוטל מהפצעים קשי הריפוי אינם מזוהמים ולכן רצוי לא לתת טיפול אנטיביוטי כלשהו. חלק גדול מהפצעים ניתן לרפא בטיפול שמרני עם חבישות “מתקדמות” ללא צורך בטיפולים משלימים וטכנולוגיות יקרות.

מהן חבישות “מתקדמות”?

חבישות “מתקדמות” הינן חבישות מודרניות שפותחו בשנים האחרונות על ידי חברות רפואיות בטכנולוגיות שונות על מנת לאפשר טיפול מקומי מיטבי בפצעים. התכונות ההופכות את החבישה לחבישה טובה הן:

1. כושר ספיחת וכליאת ההפרשות תוך השארת מיטת הפצע לחה. רוב הפצעים מפרישים, מי יותר ומי פחות. הפרשות אלו מכילות גם חומרים החשובים לריפוי הפצע וכפי שכבר הוזכר, פצע צריך סביבה לחה. לחבישות שונות, כושר ספיגה שונה ובהתאם לכמות ההפרשות יש לבחור את סוג החבישה.

2. תדירות החלפת חבישה. הגישה כיום היא להחליף את התחבושת אחת למספר ימים ולא מספר פעמים ביום כפי שהיה מקובל בעבר. לעיתים ניתן להחליף את החבישה גם אחת ל 5-7- ימים. תדירות החלפת החבישה מקלה גם על המטפל וגם על המטופל.

3. נוחות החבישה. יחד עם הורדת תדירות החלפת החבישה חשוב גם לאפשר למטפל ולמטופל חבישות שקלות להסרה וקלות לחבישה. קיימות חבישות העשויות מחומר דביק בהיקפן, מה שמאפשר הצמדה טובה לעור סביב לפצע בלי צורך בחבישה משנית. חלק מהחבישות המודרניות עשויות מחומרים “דוחי” מים וזה מאפשר למטופל להתקלח ללא צורך בהחלפת החבישה.

4. הפחתת כאב. גם ללא פעולת הסרת החבישה והחבישה מחדש פצעים כואבים ולעיתים כואבים מאד. חבישה טובה מאפשרת טיפול טוב ויחד עם זאת הפחתת הכאב למינימום. יתרה מזאת, יש היום חבישות המשחררות לפצע חומר אנלגטי המטפל בכאב עצמו.

5. יכולת לשלב טיפול אנטי-בקטריאלי מקומי. בחלק מהפצעים מתפתח זיהום המצריך טיפול מקומי בלבד. בשנים האחרונות החלו ל”נצל” את תכונות יוני הכסף ) SILVER ( כחומר אנטי-בקטריאלי יעיל ביותר. חבישות אלו מכילות תרכובות עם יוני כסף המשתחררים בצורה מושהית אך רציפה למיטת הפצע. שחרור יוני הכסף שונה בכל חבישה, אך יש חבישות עם כושר שחרור של עד 5 ימים, מה שמאפשר תדירות נמוכה של החלפת חבישה. בעת בחירת סוג התחבושת יש לקחת בחשבון את: סוג הפצע, כמות ההפרשות בפצע, מצב הפצע, סוג הרקמות המעורבות, קיום תהליך זיהומי בפצע וכמובן את מצבו הבריאותי הכללי של המטופל. יש לזכור שבחירת חבישה לא מתאימה, לא רק שאינה מקדמת את תהליך הריפוי, אלא אף עלולה להרע איתו. חבישות מודרניות אלו יקרות יותר מגאזות וחבישות ישנות, אך שימוש מושכל ובהתאם להוראות מקצר את משך ריפוי הפצע, חוסך שעות עבודה של צוות מטפל, מאפשר ריפוי של יותר פצעים ובסופו של דבר גם מוזיל את עלויות סך הטיפול. גישה מודרנית כוללנית לטיפול בפצעים קשיי ריפוי טיפול כוללני של צוות רב מערכתי בשילוב המטופל ומשפחתו מקצר באופן משמעותי את משך זמן ריפוי הפצע, מקטין את סבלו של המטופל וחוסך עלויות רבות. בעזרת חבישות “מתקדמות”, טיפול כוללני של צוות רב מערכתי ובשילוב המטופל ומשפחתו ניתן לרפא חלק גדול מהפצעים גם ללא צורך בטכנולוגיות יקרות.