פצעים קשי ריפוי

פצע קשי ריפוי, או במינוח אחר פצע מורכב או פצע כרוני, הנו בעיה שכיחה 

ומורכבת הגורמת סבל רב למטופל ומשפחתו ומהווה מעמסה כלכלית הן למטופל והן למערכת הבריאות. ההערכה הרווחת היא ששיעור המצאות פצעים באוכלוסיית העולם המערבי היא 1-2%.

שיעור ההחלמה הוא קטן יחסית ומטופלים סובלים מפצעים כרוניים חודשים רבים ואף שנים. המטופל “נודד” בין אחיות, רופאים ומטפלים רבים , החל מאחות המרפאה הראשונית ורופא המשפחה, דרך דרמטולוגים, פלסטיקאים, כירורגים כלליים, כירורגים וסקולאריים, אורטופדים, גריאטרים, רופאי שיקום וכלה במרפאים אלטרנטיביים ואף רופאי “אליל”.
חוסר סבלנות של המטופל והיענות נמוכה לטיפול, בנוסף לטיפול לא נכון מעכבים את החלמת הפצע . יחד עם זאת , גורם חשוב לעיכוב ואי החלמת פצעים הוא באי- התמקצעות של מומחים בתחום הטיפול בפצעים . בארה”ב ובחלק ממדינות אירופה קיימת היום תת-התמחות בתחום הטיפול בפצעים . תת התמחות בתחום הטיפול בפצעים יכולים לעשות רופאים מדיסציפלינות שונות כולל רופאי משפחה, דרמטולוגים, פלסטיקאים, כירורגים וסקולאריים, אורטופדים ועוד. המגמה השלטת היום בעולם המערבי, היא לפתח מרפאות רב-תחומיות לטיפול בפצעים המנוהלות על ידי רופאים שתחום עיסוקם העיקרי הוא ריפוי פצעים ולצידן אחיות שהשתלמו בריפוי פצעים.
טיפול מקצועי במטופל עם פצע כרוני, מקצר את משך הריפוי באופן משמעותי, מקטין את סבלו של המטופל וחוסך עלויות רבות.
אין ספק, שאת חלקם הגדול של הפצעים קשי הריפוי ניתן להבריא בטיפול שמרני עם חבישות “מתקדמות”, בעזרת צוות הרפואה הראשונית לאחר קבלת ייעוץ ממומחה לריפוי פצעים . חלק קטן מפצעים אלו דורש מעקב יותר הדוק של המומחה לפצעים ובחלק קטן עוד יותר יש צורך גם בטיפולים משלימים כגון : טיפול בחמצן היפרבארי (תא לחץ) , טיפול ברימות , טיפול במכשיר לחץ שליל (NPWT) ועוד. לאור זאת , הוקם המרכז לריפוי פצעים מורכבים בניהולו של ד”ר משה קוליקובסקי.

 יש לזכור – בטיפול נכון ובשיתוף פעולה ניתן לרפא חלק גדול מהפצעים גם ללא טכנולוגיות יקרות